Kuchnia grecka jest prosta, ale pełna smaku. Przede wszystkim liczy się tu jakość produktów, tradycyjne receptury i umiejętność doprawiania, bez przesady, tak aby móc w pełni docenić poszczególne smaki. To kraina oliwek, sera, owoców morza, chleba i pity. Mniam, w Grecji jest pysznie i zdrowo!
Podane przez nas ceny potraktujecie jako odnośnik i wskaźnik, ponieważ ceny mogą się różnić w zależności od regionu i sezonu w którym podróżujecie.
1. Oliwki i najwyższej jakości oliwa z oliwek.
Greckie oliwki jak na razie plasujemy na pierwszym miejscu w krajach śródziemnomorskich! Oliwki zielone, czarne, czy fioletowe (Kalamata) spożywamy tak naprawdę w postaci kiszonki, co dodatkowo wzbogaca florę bakteryjną naszych jelit. Do tego oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E – czyli całego pakietu chroniącego przed działaniem wolnych rodników, zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika.
Oliwki kupicie w cenie od 4,50 – 6,50 euro za kilogram.
Oprócz tego są niskokaloryczne! Dlatego jedzmy więcej oliwek, zamiast chipsów, paluszków, czy innych niezdrowych przekąsek.
Skoro są dobre oliwki, jest i świetna oliwa z oliwek. Naszym zdaniem oliwa sama w sobie jest tak dobra, że do szczęścia wystarczy odrobina soli i świeży grecki chleb.
Litrową butelkę wysokiej jakości oliwy, na targu w Atenach kupisz już za 6,00-8,00 euro.
2. Chleb z pieca opalanego drewnem!
To było nasze odkrycie kulinarne! Chleb, ten powszedni, zwyczajny bochenek może zamienić się w prawdziwy majstersztyk, jeśli tylko do jego wypieku użyjemy pieca opalanego drewnem i odpowiedniej jakości mąki. W Grecji nie idą na skróty! Chleb jest tutaj podstawowym produktem diety, podobnie pita, więc te produkty są zawsze świetne. Szczególnie jeśli kupisz je bezpośrednio w piekarni.
Chleb w Grecji sprzedawany jest na sztuki lub na wagę. Średnio sporych rozmiarów bochenek w piekarniki nie będzie kosztował więcej niż 2,00 euro.
Chrupiąca, gruba skórka, sprawia, że przełamując chleb słyszysz charakterystyczne chrupanie, to dźwięk wręcz orgastyczny, powiedzieliby instagramowi foodersi 🙂 Taką cząstkę delikatnie maczasz w oliwie z oliwek, o matko, jakie to dobre 😉


3. Śniadanie greckiego pasterza.
Grecki pasterz o poranku najczęściej sięga po najlepsze smakołyki Grecji, czyli oliwki, ser i chleb maczany w oliwie z oliwek. Te produkty już od wieków chronią serca i układy krwionośne mieszkańców krajów śródziemnomorskich!
My także jesteśmy fanami tego śniadania, podwieczorku, czy przystawki!
Wybór wysokiej jakości serów w całej Grecji jest ogromny, a ceny są przystępne.
Od 6,00 euro za kilogram wzwyż kupicie naprawdę świetne sery. Wybór zależy oczywiście od Waszego smaku i gustu.
Popularne są tutaj zarówno świeże, miękkie sery owcze i kozie, jak i te dojrzewające, twarde, a także szczególnie na północy Grecji, wędzone sery z mleka krowiego.
W sklepach nie zabraknie też prawdziwej holenderskiej Goudy w cenie około 6,00 – 7,00 euro za kilogram.
4. Pity z gyrosem i souvlaki
Pita z gyrosem, souvlaki w picie czy na talerzu — te dania szybko Ci się nie znudzą i znajdziesz je na każdym rogu w całej Grecji. Oczywiście nie wszędzie będą równie smacznie, ale w większości miejsc się nie zawiedziesz. Grecka pita smakuje inaczej niż popularny w Polsce kebab. Inna jest sama pita, a zamiast sosu są świeże tzatziki (dużo zdrowsze niż sos z butelki). Souvlaki, czyli kawałki marynowanego, soczystego mięsa z kurczaka lub wieprzowiny nadziane na szpadkę i grillowane na ogniu.
Cena pity gyros zaczyna się od 1,80 euro i kończy przeważnie na 2,50 euro.
Souvlaki można kupować na sztuki, w picie lub na talerzu. Cena jednego souvlaka zaczyna się od 1,50 euro danie w picie kosztuje średnio 2,5 euro, a 3 souvlaki na talerzu podane z pitą , warzywami i tzatzikami kosztują ok. 6,00-7,00 euro.
5. Tzatziki i pasty z bakłażana
Tzatziki to po prostu jogurt grecki, najczęściej gęsty, kwaskowaty, ze startym ogórkiem (ogórka nie jest dużo w stosunku do jogurtu) oraz z czosnkiem. To dodatek do praktycznie każdego dania, do pity, czy po prostu do wspaniałego greckiego chleba. Jogurt grecki w każdej postaci sprawdza się w gorącym greckim klimacie dając przyjemne uczucie orzeźwienia.
Wersja z bakłażanem. Jeśli lubicie bakłażana istnieje także tego typu „sałatka” jogurtowa, do której zamiast ogórka dodaje się grillowanego bakłażana. Nie chcemy nic sugerować, ale możecie odczuć smakowe podobieństwo do naszego, polskiego sosu grzybowego na śmietance 🙂
W restauracji tzatziki lub jogurt z bakłażanem otrzymacie na talerzu w cenie ok. 2,50 – 3,00 euro.
6. Warzywa i owoce pełne smaku i słońca
Grecja to raj dla wegetarian, wegan i jaroszy. Podczas, gdy fani mięsnych posiłków będą zajadać się pitami z kurczakiem, baraniną czy wieprzowiną albo souvlakami, fani warzyw zakochają się w prawdziwej greckiej sałacie — bez sałaty! ? Na sałatę grecką składa się ogórek, pomidor, oliwki z pestkami, cała kostka sera koziego Feta, oliwa z oliwek, pomidory, czerwona cebula. Mimo swej prostoty grecka sałata się nie nudzi! Nie wierzcie na słowo, spróbujcie! My zjadaliśmy się nią przez 2 miesiące pobytu w Grecji, minimum 3 razy w tygodniu.
Wybór warzyw i owoców jest w Grecji jest ogromny i czego byście nie spróbowali będzie pyszne. Cóż się dziwić, słońce jest dla Grecji mocno przychylne!
Pomarańcze na sok 3 euro za 5 kg
Pomidory 0,80-,00 euro kg
Ogórek ok. 0,30 euro sztuka
Bakłażan 0,9 -1,4 za kg (w zależności od odmiany)
Papryka 1,50 – 2,30 euro za kg (zielona sople poniżej 1 euro za kg)
Cebula czerwona ok. 0,60-0,80 euro za kg
7. Smakołyki z piekarni
Grecja to kraj przepysznego chleba i cudownych piekarni. Znajdziecie tutaj niesamowite przysmaki na ciepło i na zimno, na słodko i na słono. Piekarnia zapewni Ci świetny posiłek, na przykład słynne spanakopity (ciasta szpinakowe), smakołyki z ciasta filo i inne frykasy, na pewno będziesz tu wracać.
Spanakopitę (kawałek lub w postaci „ciastka”) kupisz za około 1,50- 2,50 euro.
8. Na przystawkę Saganaki!
Naszym małym wielkim odkryciem jest potrawa Saganaki, czyli ser smażony na małej patelni nazywanej „saganaki”, to właśnie niej potrawa zawdzięcza swoją nazwę. Ser jest słony, panierowany, najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny. Pycha!
Cena takiej przystawki oscyluje w granicach 3,00-5,00 euro.
9. Owoce morza, ryby i sardynki
Wspaniałe są tu sardynki. To proste jedzenie, ale według nas chrupiące, smażone sardynki są po prostu przepyszne! A tutaj z pewnością zjecie jest świeże ?
Bardzo smaczne są też smażone karmazyny, delikatne w smaku, bez mocnego rybnego aromatu.
Oczywiście spróbujecie też smażonych w panierce lub grillowanych kalmarów, a także krewetek królewskich — świeże owoce morza skropione cytryną prosto z drzewa i uczta gotowa!
Zamawiajcie to co świeże!
Jeżeli tak jak my będziecie podróżować przed sezonem lub po sezonie może zdarzyć się tak, że kucharz zaprosi Was na zaplecze, aby pokazać co ma w kuchni, co jest świeże i na bazie produktów przygotuje Wam wspaniałą ucztę. W 2019 roku, na początku kwietnia wraz z przyjaciółmi znaleźliśmy się w takiej sytuacji :), W uroczym Astros na północno-wschodnim wybrzeżu Peloponezu zostaliśmy ugoszczeni kalmarami, krewetkami, karmazynami i sardynkami, do tego tzatziki i pasta z bakłażana, oczywiście oliwki i sałata grecka, wino i piwo.
Za tą ucztę dla czwórki zapłaciliśmy około 80 euro. Wydaje nam się, że to naprawdę przyzwoita cena za świeżość, jakość i pełne brzuchy!
10. Mięsa grillowane i Mousaka
Mousaka jest z najpopularniejszych greckich potraw. Nic dziwnego, bo danie jest pyszne! To zapiekanka mięsno-ziemniaczana z bakłażanem, sosem pomidorowym i beszamelem. Na pewno musicie spróbować oryginalnej mousaki.
Porcja obiadowa będzie Wasz kosztować ok. 8 – 12 euro.
11. Jogurt bary
Gęsty, zimny jogurt grecki to wspaniały deser. W wielu miastach i miasteczkach coraz bardziej popularne są jogurt bary serwujące jogurt z dodatkami do wyboru i koloru! Z nutelllą, z orzechami, bakaliami, owocami świeżymi i suszonymi, z marmoladą, czy greckim miodem. Gorąco polecamy spróbować!
Jeśli nie traficie do jogurt baru, z pewnością spotkacie się z tym deserem w restauracjach. Taki deser często serwowany jest na koniec posiłku jako gratis 🙂 Podobnie możecie spotkać jabłko posypane świeżo startym cynamonem i polane miodem.
Cena za średni kubeczek jogurtu z dodatkami to ok. 2 euro.
12. Kraina kawą pachnąca
Jest energia i jest moc! Grecy kochają kawę, piją jej dużo i piją kawę często. Nie piją za to herbaty. Jeśli już będą to raczej ziółka na złe samopoczucie lub chorobę. Nam bardzo smakowała kawa na zimno. Popularne Frappe albo po prostu cofee fredo w greckim słońcu smakuje najlepiej!
Cena takiej kawy na zimno to ok. 1,50 – 3,00 euro.
To tylko ułamek greckiej kuchni i jej produktów, jednak mamy nadzieję, że zrobiliśmy Wam smaka na niektóre potrawy i że zechcecie grecką kuchnię poznać lepiej. Najlepiej oczywiście na miejscu, w słonecznej Grecji!